8 tips voor het schrijven van een pakkende vacature

Kwalitaria_Udenzuid_600x300.jpg

Het vinden van een goede medewerker begint bij een goede vacature. Hoe schrijf je nu een goede vacaturetekst? In een goede vacature wordt duidelijk waarom de medewerker bij jou zou moeten willen werken. Acht tips om dit voor elkaar te krijgen!

 1. Vergelijk in de markt
  Wat bied jij de medewerker dat ze ergens anders niet krijgen? Benadruk dat in de vacature. Denk bijvoorbeeld aan opleidingsmogelijkheden, een goed salaris etc. Zorg dat er in de vacature niet alleen staat waar jij naar op zoek bent, maar vooral wat je de medewerker kan bieden!

 2. Geef een goed beeld
  Vorm in de vacature een goed beeld van je zaak. Als jij het niet vertelt, gaan ze ergens anders informatie zoeken. Vraag bijvoorbeeld aan je medewerkers hoe ze het vinden om in je zaak te werken en gebruik een quote in je vacature. Een toekomstige collega komt betrouwbaar over.

 3. Wees eerlijk
  Beloof geen dingen die je niet waar kunt maken en wees realistisch in de functie-eisen.

 4. Gebruik passend taalgebruik
  Gebruik aansprekend taalgebruik voor de doelgroep, maar sla hier niet in door! Gebruik geen onnodig moeilijke woorden, maar blijf weg van bijvoorbeeld straattaal. Schrijf zoveel mogelijk in de jij-vorm om de lezer aan te spreken en zo actief mogelijk. Dus niet: ‘Er zal een goed salaris geboden worden’, maar: ‘Wij bieden je een goed salaris’.

 5. Maak je tekst goed leesbaar
  De nieuwe medewerker moet makkelijk door de vacature heen kunnen lezen. Dit doe je door tussenkopjes boven elke alinea te zetten, korte zinnen te gebruiken, alinea’s niet langer dan vijf regels te maken en bij opsommingen altijd bullet points (•) te gebruiken.

 6. Zorg voor een duidelijke structuur
  Onderwerpen die in de vacature terug moeten komen zijn de functieomschrijving, de functie-eisen, wat jij als werkgever te bieden hebt en wat informatie over je zaak. Je mag hierbij best creatieve tussenkopjes gebruiken om op te vallen tussen alle andere vacatures. Eindig altijd met je contactgegevens en de wijze waarop ze kunnen solliciteren.

 7. Discrimineer niet
  Wellicht een open deur, maar een vacature moet beschikbaar zijn voor alle kandidaten, ongeacht leeftijd, ras, geslacht of seksuele geaardheid.

 8. Check, check, dubbelcheck!
  Lees je vacature na het schrijven nog eens door en schrap zoveel mogelijk tekst. Less is more! Teveel tekst leidt af van de belangrijkste boodschap, namelijk waarom de medewerker bij jou zou moeten willen werken. Zorg dat er geen spelfouten in staan en dat alle gegevens kloppen. Laat een van je medewerkers de vacature even lezen en vraag om feedback, ten slotte hoort hij/zij precies bij de doelgroep die je wilt aanspreken.

Je hebt een pakkende vacaturetekst geschreven. En nu? Hoe zorg je ervoor dat ze jouw vacature te zien krijgen? We hebben een aantal tools op een rij gezet. Download het GRATIS whitepaper 'het vinden van goede medewerkers is een vak apart' voor alle tips en tricks!

Meer blog

Whitepaper:
Voor jezelf beginnen. Is franchise iets voor jou?

Alle voor- en nadelen van franchisen op een rij. Belangrijke informatie voor iedereen die een eigen zaak start!

DOWNLOAD WHITEPAPER

De veelzijdige Kwalitaria ondernemer [gratis infographic]

Heb jij het in je om een Kwalitaria ondernemer te worden? Ontdek het in de infographic!

DOWNLOAD INFOGRAPHIC

Reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond.