Een nieuwe vestiging openen in de coronatijd; wat komt daar allemaal bij kijken?

Het zal je maar gebeuren: ben je al maanden bezig met de opening van jouw nieuwe Kwalitaria, komt ineens het coronavirus om de hoek kijken. Het overkwam de ondernemers van Kwalitaria De Clomp in Zeist. Ze stonden voor de keuze: uitstellen of in beperkte vorm opengaan. Uiteindelijk kozen ze voor het laatste en openden ze op 6 mei de deuren van de gloednieuwe vestiging. Wij spraken Rick Holtjer, die als opstart coördinator van FFC nauw betrokken was, over wat er allemaal bij de opening kwam kijken.

Was het voor de ondernemers een lastige beslissing om toch open te gaan?

“Natuurlijk hebben ze zichzelf afgevraagd: “Moeten we dit wel doen?” Het waren, en zijn nog steeds, onzekere tijden. Het voordeel dat ze hadden, was dat ze de tijd hebben gehad om te kijken hoe de coronacrisis zich ontwikkelde en hoe andere horeca-eigenaren het aanpakten. Hierbij ervaarden ze direct een groot voordeel van aangesloten zijn bij een franchiseformule: je kunt altijd terugvallen op een groot netwerk van ondernemers. Door succesverhalen van andere Kwalitaria-ondernemers, was het voor hen al snel duidelijk: Het kan dus wél. Zo hebben ze uiteindelijk toch besloten om de zaak te openen.”

KW-De-Clomp_opening.jpg

Een verstandige keuze?

“Ja zeker, als je het mij vraagt biedt het een mooie kans. Als mensen nu niet naar de cafetaria kunnen waar ze normaal gesproken heen gingen, dan gaan ze op zoek naar een eetgelegenheid die wel geopend is. Die kans moeten wij als Kwalitaria grijpen. Lever je goede kwaliteit, dan kun je ervoor zorgen dat men, ook in de toekomst, bij jou blijft komen. Mensen blijven toch gewoontedieren, daar moet je nu gebruik van maken.”

Hoe verliep het inwerktraject met alle maatregelen?

“Persoonlijk contact vind ik altijd erg belangrijk in de voorbereiding naar de opening en ik merk dat ondernemers daar ook behoefte aan hebben. We hebben er daarom toch voor gekozen om een aantal afspraken op locatie te doen, uiteraard met 1,5 meter afstand. Ook voor het inwerken en het oefenen met bestellingen en recepturen ben ik naar Zeist gegaan. Het was wat ingewikkelder dan anders, vanwege het afstand houden, maar ik ben van mening dat we de ondernemers en werknemers op deze manier toch de beste begeleiding hebben kunnen geven. Als je dan toch opengaat, dan wil je dat natuurlijk wel goed doen.”

KW-De-Clomp_Team.jpg

Verliep de opening anders dan anders?

“Ja, we hebben de opening helaas niet groots kunnen vieren. Normaal gesproken vindt er een openingsreceptie plaats en is er een openingsfeest met gratis friet voor alle gasten. Vanwege de coronamaatregelen hebben we dit moeten annuleren. Erg jammer, want het is een goede manier om de buurt kennis te laten maken met je winkel en de producten. Zodra duidelijk is hoe we dit op een verantwoorde manier kunnen en mogen organiseren, willen we dit alsnog plaats laten vinden. We hebben de opening en de afhaal- en bezorgservice nu ‘coronaproof’ onder de aandacht gebracht door flyers te verspreiden en social media in te zetten.”

Zou er in een normale situatie ook een bezorgservice zijn gestart?

“Uiteindelijk wel, maar normaliter wordt gestart met het restaurant en afhalen. Zodra dat goed loopt, wordt na circa 2 maanden de bezorgservice opgestart. Eigenlijk zie ik het alleen maar als een voordeel dat Kwalitaria De Clomp nu direct is gaan bezorgen. Vaak wordt dit namelijk gezien als het moeilijkste facet: er komt net wat meer bij kijken en zeker de combinatie met gasten in je restaurant maakt het soms lastig. Doordat het restaurant nu nog gesloten is, met uitzondering voor mensen die een bestelling komen afhalen, kunnen ze zich helemaal focussen op het bezorgen. Als het restaurant straks weer open mag hebben ze dit ‘moeilijkste’ onderdeel dus al onder de knie, dat is gunstig.”

KW-De-Clomp_Bezorgfiets.jpg

Hoe zie jij de toekomst tegemoet voor Kwalitaria De Clomp?

“Ze zitten op een goede locatie, in een nieuw winkelcentrum in Zeist. Je merkt nu al dat er veel aanloop is, mede door de supermarkt die er gevestigd is. Dat biedt dus volop kansen, zeker als straks het terras weer open mag. We zijn nu, samen met de ondernemers en het hoofdkantoor van FFC, aan het kijken hoe we alles kunnen inrichten en hoe we ons aan alle maatregelen kunnen houden als op 1 juni het restaurant en het terras weer open mogen. Ik heb in ieder geval het volste vertrouwen in deze locatie.”


Binnenkort ook jouw eigen Kwalitaria openen?

Wij zijn altijd op zoek naar enthousiastelingen met ondernemerslust. Kun jij niet wachten om jouw eigen zaak te openen en om als ondernemer het beste uit jezelf te halen? Neem dan eens contact met ons op, wij vertellen je graag meer over de franchisemogelijkheden bij Kwalitaria.

Contactformulier.png

Meer blog

Whitepaper:
Voor jezelf beginnen. Is franchise iets voor jou?

Alle voor- en nadelen van franchisen op een rij. Belangrijke informatie voor iedereen die een eigen zaak start!

DOWNLOAD WHITEPAPER

Whitepaper:
Soft of hard franchise; welke vorm past bij jou?

De belangrijkste kenmerken van soft en hard franchising overzichtelijk op een rij!

DOWNLOAD WHITEPAPER

Reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond.