Kwalitaria tijdens tweede horecasluiting: meer rust

Een week geleden ging de horeca voor de tweede keer op slot, maar net als in maart is Kwalitaria nog wel open voor afhalen en bezorgen. Volgens Joep Leemans, algemeen directeur van FFC (het formulehuis van Kwalitaria), is er dit keer meer rust. Snackkoerier ging hierover met hem in gesprek.


Veel ondernemers in de cafetariabranche hebben, net als in het voorjaar, een dubbel gevoel. ‘Toen Rutte in zijn toespraak liet weten dat afhalen is toegestaan, was het heel even een opluchting’, zegt Leemans. ‘Maar ik heb toch ook weer een nare smaak in mijn mond. Ik vind het heel oneerlijk dat de horeca er weer uit wordt gepikt. Volgens mij hebben veruit de meeste ondernemers keihard gewerkt om aan alle regels te voldoen, en dan is dit zuur. Ik voel oprecht mee met de bedrijven die hieronder lijden.’

‘Prima mee te leven’

En wat is het effect op Kwalitaria-ondernemers? ‘Om heel eerlijk zijn, kunnen we er prima mee leven. Er zijn erbij die in september al hadden besloten (toen het virus weer begon op te leven, red.) om het zitgedeelte even te laten en zich te focussen op afhalen en bezorgen. Dat zijn zaken waar het zitgedeelte een kleiner onderdeel is van de totale exploitatie.’

Blog-Sluiting-1.jpg

Omzet is verschoven

Ook voor de grotere bedrijven met veel zitplekken zijn de gevolgen volgens Leemans te overzien. ‘Natuurlijk is het balen, maar ze zijn creatief genoeg om online aan de gang te gaan. En ze verwachten, net als in maart, dat meer mensen gaan bestellen omdat de restaurants dicht zijn. We zien online echt een explosieve groei. Die omzet is in de zomer gedeeltelijk naar de winkel verschoven, en schuift nu weer terug.’

Impact is dit keer minder groot

De tweede horecasluiting van het jaar is een tegenslag voor de totale resultaten van 2020, maar de impact is volgens Leemans minder groot dan in het voorjaar. ‘Toen besloot een aantal ondernemers om de winkel helemaal te sluiten. Daar hebben we nu niet mee te maken.’

Blog-Sluiting-2.jpg

Programmaboekje uit de kast gehaald

Ook het formulehuis was voorbereid. ‘Alle pos-materialen, berichten voor de socials, advertenties en nieuwsbrieven over afhalen en bezorgen stonden al klaar op het intranet. Toen de uitspraak kwam, hebben we dat geactiveerd. We hoeven ondernemers niet meer op te voeden, die kunnen het programmaboekje gewoon uit de kast halen.’

‘Cafetaria zonder bezorging is al topsport’

Sinds corona zijn er naast de 80 die al bezorgden nog zo’n 10 Kwalitaria’s de weg opgegaan. Daar zit dus nog ruimte voor groei. ‘Zeker, sommigen moeten nog overtuigd worden. Maar anderen hebben plausibele redenen om het niet te doen. Er is een ondernemer met drie zaken die het prima redt met twee bezorglocaties. Een andere zit in een klein dorp, zonder concurrentie. Daar heeft bezorging geen toegevoegde waarde. Bovendien is een cafetaria runnen al topsport, en een bezorgtak is een bedrijf binnen een bedrijf. Dat doe je er niet zomaar even bij.’


Bron: www.snackkoerier.nl

Meer blog

Whitepaper:
Voor jezelf beginnen. Is franchise iets voor jou?

Alle voor- en nadelen van franchisen op een rij. Belangrijke informatie voor iedereen die een eigen zaak start!

DOWNLOAD WHITEPAPER

Whitepaper:
Soft of hard franchise; welke vorm past bij jou?

De belangrijkste kenmerken van soft en hard franchising overzichtelijk op een rij!

DOWNLOAD WHITEPAPER

Reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond.