Oh, wat een jaar! Kwalitaria blikt terug op 2020

Wat een jaar hebben we achter de rug. Voor iedereen was 2020 een bizar jaar, zo ook voor Kwalitaria. Er was de teleurstelling vanwege het sluiten van de horeca, de aanhoudende onzekerheid en de verschuiving naar online. Maar er waren ook mooie momenten, die maar weer bewijzen dat we samen sterk staan. In deze blog blikken we terug op het jaar dat niet snel vergeten zal worden.


KW-Blog-Terugblik-2020-Vestiging.jpg Een bekend beeld in 2020: gesloten restaurants.

‘We leven in een bizarre film’

De persconferentie van 15 maart staat bij velen nog in het geheugen gegrift. Dat was het moment dat Rutte aankondigde dat alle horecazaken vrijwel direct moesten sluiten. ‘Vanaf dat moment leven we in een bizarre film’, vertelt Joep Leemans, algemeen directeur bij FFC. ‘Gelukkig kwam er al snel bericht dat afhalen en bezorgen wel was toegestaan.’ Veel van de ruim 130 Kwalitaria-vestigingen in Nederland hadden op dat moment al een bezorgservice. ‘Vanuit het hoofdkantoor hebben we direct alles op alles gezet om ook de overige vestigingen zo snel mogelijk aan het bezorgen te krijgen. We hebben ze geholpen met bezorgfietsen en warmhoudtassen, maar ook met de webshop, POS-materiaal en online advertenties.’

‘Bezorgen: een extra pijler onder de zaak’

Eén van de Kwalitaria-ondernemers die vanwege de coronacrisis gestart is met bezorgen, is Johan Sandee uit het Zeeuwse Kamperland. ‘Door de gedwongen sluiting van het restaurantgedeelte zagen we onze omzet dalen’, vertelt de ondernemer. ‘Om de omzet weer wat omhoog te krijgen, zijn we vanaf mei een bezorgservice gestart.’ Die bezorgservice loopt goed, al heeft Sandee er wel veel voor moeten investeren. ‘We kwamen capaciteit tekort, waardoor we een tweede bezorgkeuken hebben moeten inrichten en we hebben een extra bezorgauto aangeschaft.’ Toch is hij nog steeds blij dat hij gestart is met de bezorgservice: ‘Dit staat nu wel als extra pijler onder onze zaak’.

KW-Blog-Terugblik-2020_Kamperland-1.jpg Kwalitaria Kamperland bezorgt sinds mei op het Zeeuwse Noord-Beveland.

Samen sterk

De situatie bracht ook mooie momenten. Het hele jaar door ontstonden er verschillende initiatieven om onder andere zorgpersoneel en ouderen een hart onder de riem te steken. Zorgcentra werden door Kwalitaria-vestigingen getrakteerd op kroketten of ijs en er werden slush machines beschikbaar gesteld voor ziekenhuispersoneel dat vanwege de warme, beschermende kleding wel wat afkoeling kon gebruiken. ‘Het is mooi om te zien hoe iedereen zijn steentje heeft bijgedragen’, reageert Leemans. ‘Dat laat maar weer zien dat we samen sterk zijn.’

KW-Blog-Terugblik-2020_Liefdadigheid.jpg Het woonzorgcentrum in Uithoorn werd door Kwalitaria getrakteerd op heerlijke kroketten.

Meer rust tijdens tweede horecasluiting

In juni was er een lichtpuntje: de horeca mocht weer open, zij het met strenge maatregelen. Toch bleven vooral online bestellingen in trek. ‘Mensen zijn toch wat terughoudend en kiezen nog steeds vooral voor afhalen en bezorgen’, liet Willy Croymans van Kwalitaria de Vallei in Tilburg destijds weten. De tweede horecasluiting, vanaf half oktober, had mede daardoor een minder grote impact voor de Kwalitaria-ondernemers. ‘Onze focus ligt sinds de eerste horecasluiting al meer en meer op online’, vertelde Leemans eerder aan Snackkoerier. ‘Bovendien waren we er dit keer op voorbereid, waardoor er bij iedereen nu meer rust heerst.'

Plussen tijdens de coronacrisis

Ondanks alles bewijst Kwalitaria zich sterk te houden in deze bizarre tijd. Er zijn vestigingen die dankzij het bezorgen zelfs een omzetstijging weten te realiseren. Eén van die ondernemers is Michael Schimmel. Zijn beide vestigingen in Emmen behalen dit jaar een omzetstijging van 15 procent. ‘De stijging hebben we vooral te danken aan de bezorgbestellingen’, vertelt Schimmel. ‘Waar voorheen 30 procent van onze omzet uit bezorging kwam, is dat nu 60 procent.’ Dit heeft de Kwalitaria-ondernemer er zelfs toe doen besluiten om eerder deze maand een derde vestiging in Emmen te openen. ‘Zo kunnen we onze bezorgservice uitbreiden tot heel Emmen’, aldus de ondernemer, die er vertrouwen in heeft dat de trend van maaltijdbezorging ook na corona blijft aanhouden.

KW-Blog-Terugblik-2020_Rietlanden.jpg Ondernemer Michael Schimmel bezorgt dankzij zijn derde vestiging nu in heel Emmen.

Op naar 2021

Toch hopen de meeste Kwalitaria-ondernemers dat hun restaurants snel weer open mogen. Is het niet vanwege financiële redenen, dan is het wel vanwege het contact met de klanten. ‘Dat mis ik echt’, laat Kwalitaria-ondernemer Stefan van Oss weten. ‘Ik ben juist in de horeca gaan werken omdat ik het contact met de mensen zo leuk vind. De interactie is nu minimaal.’

En wij? Wij hopen net zo hard met Van Oss en alle andere Kwalitaria-ondernemers mee.

Op naar een mooi, gezond en succesvol 2021!


Maak jij in 2021 jouw ondernemersdroom waar?

Samen staan we sterk, dat is wel gebleken in 2020. Dat geldt ook voor onze ondernemers; niet voor niets bewijst Kwalitaria zich in deze bizarre tijd sterk te houden. Maak jij straks deel uit van het hechte team Kwalitaria-ondernemers? Laat 2021 dan het jaar zijn waarin jij eindelijk jouw ondernemershart gaat volgen en ga samen met ons het avontuur aan!

Start vandaag nog met het waarmaken van jouw ondernemersdroom en plan een vrijblijvende afspraak met ons in. We vertellen je graag meer over franchise en ondernemen bij Kwalitaria.

Maak-een-afspraak-link.png

Meer blog

Whitepaper:
Voor jezelf beginnen. Is franchise iets voor jou?

Alle voor- en nadelen van franchisen op een rij. Belangrijke informatie voor iedereen die een eigen zaak start!

DOWNLOAD WHITEPAPER

Whitepaper:
Soft of hard franchise; welke vorm past bij jou?

De belangrijkste kenmerken van soft en hard franchising overzichtelijk op een rij!

DOWNLOAD WHITEPAPER

Reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond.