Ondernemen zonder ervaring; kan dat?


Nooit meer werken voor een baas. Klinkt dat als muziek in je oren? Veel mensen dromen van een eigen zaak. Alles doen precies zoals jij dat wilt. Geweldig! Maar makkelijk is het niet en ook niet zonder risico. Hoe begin je? Moet je de stap überhaupt wel wagen? Iedere succesvolle ondernemer is een keer begonnen. We bespraken het met ondernemer Cunlong Chang, eigenaar van Kwalitaria Délifrance Vathorst. Welke tips heeft hij?


Twijfel niet

“Een startende ondernemer heeft vaak wel ambitie, maar moet de motivatie nog vinden. De een gaat vaak ten koste van de ander. Daarom is het erg belangrijk dat je niet twijfelt. Als je gaat ondernemen moet je vastbesloten zijn en je doel voor ogen houden. Juist als ondernemer moet je bereid zijn om grenzen te verleggen en het onbekende te ontdekken. Spring in het diepe en ervaar het. Als je twijfelt moet je het niet doen.”

Bereid je goed voor

“Zorg dat je je eigen zwakke punten kent en weet welke valkuilen je tegen kunt komen. Tackel dit voor je begint. Breng de risico’s in kaart en bereid je er op voor. Als je goed voorbereid bent, ben je ook in staat om met onverwachte ontwikkelingen om te gaan. Zoek ook uit hoe het financiële plaatje eruit ziet. Als je niet voldoende eigen vermogen hebt, moet je de bank overtuigen van je plannen. Als je overtuigd bent van je eigen plannen, kun je de bank ook overtuigen.”

Doe ervaring op in de branche

“Mijn benodigde kennis gaat al ver terug, eigenlijk al voor ik het zelf door had. In mijn familie heeft iedereen een onderneming. De één klein en de ander groot. In het restaurant van mijn ouders heb ik al van kleins af aan geholpen. Het begint met de kleinste dingen begrijpen, zoals de afwas en het schoonmaken. Elk jaar groei je en bouw je kennis en ervaring op. Eerst afwas, daarna voorbereiding, bediening, bereiden en tot slot chef-kok. De fijne kneepjes van het vak leer je tussen het werk door. Veel aspecten hiervan komen terug in mijn cafetaria, met een kleine wending. In een cafetaria is het wat gemakkelijker, maar je moet wel flexibel zijn en om kunnen gaan met verandering. Voor mijn Kwalitaria open ging heb ik ook ervaring opgedaan bij andere Kwalitaria-ondernemers. Gelijke zaken met hetzelfde assortiment, dat helpt om je goed voor te bereiden.”

Verken franchisemogelijkheden

“In eerste instantie wilde ik opnieuw een restaurant openen. Het concept dat ik in gedachte had, zou misschien nog niet aanslaan. Dit vormde dus een groter risico. Ik besloot, net als mijn zussen, voor een cafetaria te gaan. De cafetaria hoort bij de Nederlandse samenleving. Vervolgens ging ik op zoek naar de mogelijkheden. Kwalitaria had een sterk concept en veelbelovende toekomst. Ik wilde dat de franchiseformule mij zaken uit handen zou nemen zodat ik daarvan kon leren en de focus op mijn eigen onderneming kon houden.”

Blijf je altijd ontwikkelen

“Persoonlijk ben ik altijd opzoek naar perfectie en efficiëntie. Lastig voor nu, makkelijk voor later. Goed voor nu, beter voor later. Als ondernemer moet je actief en innovatief blijven. Zoek naar verbeterpunten.”

Ondernemen zonder ervaring; ja dat kan!

“Je moet willen, kunnen en durven. Als je vastbesloten bent over je eigen keuzes kan het zeker!”Benieuwd of franchisen bij Kwalitaria ook iets voor jou is? Neem dan contact met ons op!

Meer blog

Voor jezelf beginnen. Is franchise iets voor jou? [gratis whitepaper]

Alle voor- en nadelen van franchisen op een rij. Belangrijke informatie voor iedereen die een eigen zaak start!

DOWNLOAD WHITEPAPER

Soft of hard franchise; welke vorm past bij jou? [gratis whitepaper]

De belangrijkste kenmerken van soft en hard franchising overzichtelijk op een rij!

DOWNLOAD WHITEPAPER

Reacties

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond.