

Een nieuwe vestiging in coronatijd; wat komt daar allemaal bij kijken?
...Kwalitaria's opstartcoach vertelt!
Ben je al maanden bezig met de opening van jouw nieuwe Kwalitaria, komt ineens het coronavirus om de hoek kijken. Het overkwam de ondernemers van Kwalitaria De Clomp in Zeist. Wij spraken opstart coördinator Rick Holtjer over wat er allemaal bij deze opening kwam kijken.
De kersverse ondernemers van Kwalitaria De Clomp stonden voor de keuze: uitstellen of in beperkte vorm opengaan. Uiteindelijk kozen ze voor het laatste en openden ze op 6 mei de deuren van de gloednieuwe vestiging in Zeist. Wij spraken Rick Holtjer, die als opstart coördinator van FFC nauw betrokken was, over wat er allemaal bij de opening kwam kijken.
Was het voor de ondernemers een lastige beslissing om toch open te gaan?
“Natuurlijk hebben ze zichzelf afgevraagd: “Moeten we dit wel doen?” Het waren, en zijn nog steeds, onzekere tijden. Het voordeel dat ze hadden, was dat ze de tijd hebben gehad om te kijken hoe de coronacrisis zich ontwikkelde en hoe andere horeca-eigenaren het aanpakten. Hierbij ervaarden ze direct een groot voordeel van aangesloten zijn bij een franchiseformule: je kunt altijd terugvallen op een groot netwerk van ondernemers. Door succesverhalen van andere Kwalitaria-ondernemers, was het voor hen al snel duidelijk: Het kan dus wél. Zo hebben ze uiteindelijk toch besloten om de zaak te openen.”
Een nieuwe vestiging openen in de coronatijd; wat komt daar allemaal bij kijken?
Het zal je maar gebeuren: ben je al maanden bezig met de opening van jouw nieuwe Kwalitaria, komt ineens het coronavirus om de hoek kijken. Het overkwam de ondernemers van Kwalitaria De Clomp in Zeist. Ze stonden voor de keuze: uitstellen of in beperkte vorm opengaan. Uiteindelijk kozen ze voor het laatste en openden ze op 6 mei de deuren van de gloednieuwe vestiging. Wij spraken Rick Holtjer, die als opstart coördinator van FFC nauw betrokken was, over wat er allemaal bij de opening kwam kijken.

Was het voor de ondernemers een lastige beslissing om toch open te gaan?
“Natuurlijk hebben ze zichzelf afgevraagd: “Moeten we dit wel doen?” Het waren, en zijn nog steeds, onzekere tijden. Het voordeel dat ze hadden, was dat ze de tijd hebben gehad om te kijken hoe de coronacrisis zich ontwikkelde en hoe andere horeca-eigenaren het aanpakten. Hierbij ervaarden ze direct een groot voordeel van aangesloten zijn bij een franchiseformule: je kunt altijd terugvallen op een groot netwerk van ondernemers. Door succesverhalen van andere Kwalitaria-ondernemers, was het voor hen al snel duidelijk: Het kan dus wél. Zo hebben ze uiteindelijk toch besloten om de zaak te openen.”
Een verstandige keuze?
“Ja zeker, als je het mij vraagt biedt het een mooie kans. Als mensen nu niet naar de cafetaria kunnen waar ze normaal gesproken heen gingen, dan gaan ze op zoek naar een eetgelegenheid die wel geopend is. Die kans moeten wij als Kwalitaria grijpen. Lever je goede kwaliteit, dan kun je ervoor zorgen dat men, ook in de toekomst, bij jou blijft komen. Mensen blijven toch gewoontedieren, daar moet je nu gebruik van maken.”
Hoe verliep het inwerktraject met alle maatregelen?
“Persoonlijk contact vind ik altijd erg belangrijk in de voorbereiding naar de opening en ik merk dat ondernemers daar ook behoefte aan hebben. We hebben er daarom toch voor gekozen om een aantal afspraken op locatie te doen, uiteraard met 1,5 meter afstand. Ook voor het inwerken en het oefenen met bestellingen en recepturen ben ik naar Zeist gegaan. Het was wat ingewikkelder dan anders, vanwege het afstand houden, maar ik ben van mening dat we de ondernemers en werknemers op deze manier toch de beste begeleiding hebben kunnen geven. Als je dan toch opengaat, dan wil je dat natuurlijk wel goed doen.”

Verliep de opening anders dan anders?
“Ja, we hebben de opening helaas niet groots kunnen vieren. Normaal gesproken vindt er een openingsreceptie plaats en is er een openingsfeest met gratis friet voor alle gasten. Vanwege de coronamaatregelen hebben we dit moeten annuleren. Erg jammer, want het is een goede manier om de buurt kennis te laten maken met je winkel en de producten. Zodra duidelijk is hoe we dit op een verantwoorde manier kunnen en mogen organiseren, willen we dit alsnog plaats laten vinden. We hebben de opening en de afhaal- en bezorgservice nu ‘coronaproof’ onder de aandacht gebracht door flyers te verspreiden en social media in te zetten.”
Zou er in een normale situatie ook een bezorgservice zijn gestart?
“Uiteindelijk wel, maar normaliter wordt gestart met het restaurant en afhalen. Zodra dat goed loopt, wordt na circa 2 maanden de bezorgservice opgestart. Eigenlijk zie ik het alleen maar als een voordeel dat Kwalitaria De Clomp nu direct is gaan bezorgen. Vaak wordt dit namelijk gezien als het moeilijkste facet: er komt net wat meer bij kijken en zeker de combinatie met gasten in je restaurant maakt het soms lastig. Doordat het restaurant nu nog gesloten is, met uitzondering voor mensen die een bestelling komen afhalen, kunnen ze zich helemaal focussen op het bezorgen. Als het restaurant straks weer open mag hebben ze dit ‘moeilijkste’ onderdeel dus al onder de knie, dat is gunstig.”
Hoe zie jij de toekomst tegemoet voor Kwalitaria De Clomp?
“Ze zitten op een goede locatie, in een nieuw winkelcentrum in Zeist. Je merkt nu al dat er veel aanloop is, mede door de supermarkt die er gevestigd is. Dat biedt dus volop kansen, zeker als straks het terras weer open mag. We zijn nu, samen met de ondernemers en het hoofdkantoor van FFC, aan het kijken hoe we alles kunnen inrichten en hoe we ons aan alle maatregelen kunnen houden als op 1 juni het restaurant en het terras weer open mogen. Ik heb in ieder geval het volste vertrouwen in deze locatie.”
Binnenkort ook je eigen Kwalitaria openen?
…ga het avontuur aan!
Wij zijn altijd op zoek naar enthousiastelingen met ondernemerslust. Kun jij niet wachten om jouw eigen zaak te openen? Neem dan eens contact met ons op. We vertellen je graag meer over de franchisemogelijkheden bij Kwalitaria!
Wellicht ook interessant
-
Interview
Kwalitaria Prinsenland draait beter dan vóór de coronacrisis
Plussen tijdens de crisis is knap. Wanneer dat lukt als jonge ondernemer met je eerste eigen zaak, zonder ervaring in de cafetariabranche, is dat bewonderenswaardig. Gianmarco Tutone: ‘Als je iets wilt, moet je ervoor gaan.’ Snackkoerier ging met hem in gesprek over het geheim achter zijn succes.