Overslaan en naar de inhoud gaan
Kwalitaria De Bolder
Terug naar overzicht

Het succes achter 25 jaar Kwalitaria De Bolder

...ondernemer aan het woord!

Interview

Amper 18 jaar was Meindert Kramer toen hij de schoolbanken verruilde voor het ondernemerschap. Het werd zijn doel om van De Bolder in Urk een van de betere cafetaria’s in Nederland te maken. Nu, 25 jaar later, kan hij concluderen dat dat is gelukt. Samen met ons blikt hij terug op een kwarteeuw Kwalitaria De Bolder.

Lees meer...

Tijdens zijn studie werkte Meindert al volop in de horeca. “Ik was vaak te vinden in de zaak van mijn oom en van mijn vader. Je kunt dus wel stellen dat het horecabloed al vroeg stroomde.” Op zijn achttiende was voor Meindert de tijd rijp om voor zichzelf te beginnen. “De kans om een eetcafé/pizzeria in Urk te runnen was voor mij reden genoeg om te stoppen met de koksopleiding. Ik nam de zaak over, inclusief de bezorgdienst; een service die voor die tijd echt uniek was in cafetarialand.”

Het eetcafé veranderde in een familie cafetaria. Al snel ging de jonge Meindert het bedrijf naar eigen hand zetten. “Ik wilde bij de betere cafetaria’s van het land horen. Om die reden meldde ik De Bolder al na twee maanden aan bij Stichting Erkende Cafetaria’s (Kwalitaria).” Na de nodige keuringen en het behalen van het diploma Fastservice Specialist kreeg De Bolder in juni 1997 de erkenning. In het Urkerland van 30 juni 1997 vertelt Meindert: “De Bolder hoort nu bij de betere cafetaria’s, een naam die ik ga hooghouden”.

Kwalitaria De Bolder van vroeger

De 18-jarige Meindert in zijn eigen Kwalitaria.

Doorgroeien

In 2007 volgde er een rigoureuze verbouwing, noodzakelijk door de snelle groei van de jaren ervoor. “Het pand werd compleet nieuw gebouwd, waardoor het bedrijf kon doorgroeien. Dat jaar werden we met De Bolder ‘Kwalitaria van het jaar’ dankzij hoge prestaties op hygiëne en de omzetontwikkeling. En in de jaren daarna stonden we ieder jaar weer in de Cafetaria top 100-lijst.”

Er volgde uitbreiding van het assortiment. Er werd een service voor bedrijfslunches opgezet, waar tot op de dag van vandaag volop gebruik van wordt gemaakt. Verse producten deden hun intrede, zoals de het broodconcept en het ruime assortiment rundvleesburgers. Hardlopers als de pizza shoarma bleven ondertussen een hit op Urk: “Ruim 35.000 pizza’s verlaten jaarlijks de Kwalitaria keuken”.

‘Medewerkers zijn het hart van de zaak’

Ook het team groeide door. Op dit moment heeft het bedrijf 40 medewerkers in dienst. “Enthousiasme en teamgeest kenmerkt de medewerkers. Vier keer per jaar zijn we een dag dicht voor een teamactiviteit. Die uitjes zorgen voor veel plezier en motivatie.” Volgens Meindert zijn de medewerkers het hart van de zaak. “Horeca is anders dan lopende band werk. Het maakt echt verschil of je als team gastvrijheid uitstraalt.”

Kwalitaria De Bolder

De zaak in Urk anno nu.

Feestweek

Het 25-jarig jubileum wordt gevierd met een heuse feestweek met verschillende acties voor jong en oud. En ze gaan frituren voor het goede doel. Twee uur lang gaat alle omzet gaat naar Pink Ribbon, een stichting dat projecten op het gebied van borstkanker gefinancierd. Dit doel heeft extra betekenis voor de familie Kramer, omdat deze ziekte op dit moment een grote stempel drukt op het gezin. Het team hoopt om die reden een mooi bedrag bij elkaar te verzamelen.

Eén ding is duidelijk: bij Kwalitaria De Bolder wordt er niet achterover geleund. “De groei van Urk betekent dat je continu voorbereid moet zijn op de toekomst. Er liggen al nieuwe plannen op de tekentafel, maar voor nu staan we eerst even stil bij het heugelijk feit dat er dankbaar teruggekeken mag worden op 25 jaar De Bolder.”

Ook je eigen Kwalitaria runnen

...net als Meindert?

Wij zijn altijd op zoek naar mensen met juiste de drive en een passie voor horeca en ondernemen. Binnenkort een koffietje doen? Maak geheel vrijblijvend een afspraak om eens kennis te maken of vraag eerst online meer informatie aan.

Wellicht ook interessant

 • Checklist: ben jij klaar voor een gesprek?
  Downloads

  Infographic: Schuilt er een Kwalitaria ondernemer in jou?

  Heb jij het in je om een Kwalitaria ondernemer te worden? Meer dan 130 topondernemers gingen je al voor! Ontdek in de infographic of jij past binnen het profiel van de veelzijdige Kwalitaria ondernemer.

  Lees meer
 • Kwalitaria Presikhaaf in Arnhem
  Interview

  Openen in coronatijd; Kwalitaria Presikhaaf blikt terug op eerste jaar

  Een horecazaak openen in coronatijd; moet je daar wel aan beginnen? ‘Ja’, dacht Cleon Doest (25) ruim een jaar geleden. Spijt daarvan heeft hij niet, de jonge Kwalitaria Délifrance ondernemer is nog steeds blij dat hij deze kans in Arnhem met beide handen heeft aangepakt.

  Lees meer
 • Van frietbakker naar winstpakker
  Video

  Video: Je eigen Kwalitaria starten

  Hoe kom je aan een geschikte locatie? En hoe gaat de zaak eruitzien? Ondernemer Cunlong Chang weet hier alles van, want hij opende al twee Kwalitaria vestigingen. In deze video vertelt hij meer over het hele proces, van de zoektocht naar een locatie tot de opening.

  Bekijk de video