Overslaan en naar de inhoud gaan
Kwalitaria tijdens de tweede horecasluiting: meer rust
Terug naar overzicht

Kwalitaria tijdens tweede horecasluiting: meer rust

...in gesprek met algmeen directeur Joep Leemans!

Nieuws

Een week geleden ging de horeca voor de tweede keer op slot, maar net als in maart is Kwalitaria nog wel open voor afhalen en bezorgen. Volgens Joep Leemans, algemeen directeur van FFC (het formulehuis van Kwalitaria), is er dit keer meer rust.

Lees meer...

Veel ondernemers in de cafetariabranche hebben, net als in het voorjaar, een dubbel gevoel. ‘Toen Rutte in zijn toespraak liet weten dat afhalen is toegestaan, was het heel even een opluchting’, zegt Leemans. ‘Maar ik heb toch ook weer een nare smaak in mijn mond. Ik vind het heel oneerlijk dat de horeca er weer uit wordt gepikt. Volgens mij hebben veruit de meeste ondernemers keihard gewerkt om aan alle regels te voldoen, en dan is dit zuur. Ik voel oprecht mee met de bedrijven die hieronder lijden.’

‘Prima mee te leven’

En wat is het effect op Kwalitaria-ondernemers? ‘Om heel eerlijk zijn, kunnen we er prima mee leven. Er zijn erbij die in september al hadden besloten (toen het virus weer begon op te leven, red.) om het zitgedeelte even te laten en zich te focussen op afhalen en bezorgen. Dat zijn zaken waar het zitgedeelte een kleiner onderdeel is van de totale exploitatie.’

Omzet is verschoven

Ook voor de grotere bedrijven met veel zitplekken zijn de gevolgen volgens Leemans te overzien. ‘Natuurlijk is het balen, maar ze zijn creatief genoeg om online aan de gang te gaan. En ze verwachten, net als in maart, dat meer mensen gaan bestellen omdat de restaurants dicht zijn. We zien online echt een explosieve groei. Die omzet is in de zomer gedeeltelijk naar de winkel verschoven, en schuift nu weer terug.’

Kwalitaria tijdens de tweede horecasluiting: meer rust

 

Impact is dit keer minder groot

De tweede horecasluiting van het jaar is een tegenslag voor de totale resultaten van 2020, maar de impact is volgens Leemans minder groot dan in het voorjaar. ‘Toen besloot een aantal ondernemers om de winkel helemaal te sluiten. Daar hebben we nu niet mee te maken.’

Programmaboekje uit de kast gehaald

Ook het formulehuis was voorbereid. ‘Alle pos-materialen, berichten voor de socials, advertenties en nieuwsbrieven over afhalen en bezorgen stonden al klaar op het intranet. Toen de uitspraak kwam, hebben we dat geactiveerd. We hoeven ondernemers niet meer op te voeden, die kunnen het programmaboekje gewoon uit de kast halen.’

‘Cafetaria zonder bezorging is al topsport’

Sinds corona zijn er naast de 80 die al bezorgden nog zo’n 10 Kwalitaria’s de weg opgegaan. Daar zit dus nog ruimte voor groei. ‘Zeker, sommigen moeten nog overtuigd worden. Maar anderen hebben plausibele redenen om het niet te doen. Er is een ondernemer met drie zaken die het prima redt met twee bezorglocaties. Een andere zit in een klein dorp, zonder concurrentie. Daar heeft bezorging geen toegevoegde waarde. Bovendien is een cafetaria runnen al topsport, en een bezorgtak is een bedrijf binnen een bedrijf. Dat doe je er niet zomaar even bij.’


Bron: snackkoerier.nl

Wellicht ook interessant

  • Kwalitaria Prinsenland draait beter dan vóór de coronacrisis
    Interview

    Kwalitaria Prinsenland draait beter dan vóór de coronacrisis

    Plussen tijdens de crisis is knap. Wanneer dat lukt als jonge ondernemer met je eerste eigen zaak, zonder ervaring in de cafetariabranche, is dat bewonderenswaardig. Gianmarco Tutone: ‘Als je iets wilt, moet je ervoor gaan.’ Snackkoerier ging met hem in gesprek over het geheim achter zijn succes.

    Lees meer
  • Tips: hoe overleef je als horecaondernemer de coronacrisis?
    Tips&tricks

    Tips: hoe overleef je als horecaondernemer de coronacrisis?

    “Hoe overleef ik dit?” Het is een vraag die ongetwijfeld bij veel horecaondernemers door het hoofd heeft gespookt sinds het sluiten van de horeca. Maar bij de pakken neerzitten is geen optie; denken in oplossingen, daar gaat het om. Wij vroegen verschillende Kwalitaria-ondernemers hoe zij met de situatie omgaan.

    Lees meer
  • 4x de kracht van franchise tijdens de coronacrisis
    Tips&tricks

    4x de kracht van franchise tijdens de coronacrisis

    We kunnen er niet omheen. Er is momenteel maar één onderwerp dat de gemoederen bezighoudt: corona. De gevolgen die het virus met zich meebrengt zijn enorm en voor veel ondernemers zijn het spannende en onzekere tijden. Dan is het fijn om terug te kunnen vallen op een franchiseorganisatie en te weten dat je er niet alleen voor staat. 

    Lees meer