Ook Eerste Kamer stemt in met Wet Franchise


Twee weken na het akkoord van de Tweede Kamer heeft ook de Eerste Kamer unaniem ingestemd met de Wet Franchise van Mona Keijzer. Per 1 januari 2021 gaat de wet in. Met de wet komt er een betere balans in de verhouding tussen franchisenemers en franchisegevers.

Met het aannemen van het wetsvoorstel komt staatssecretaris Mona Keijzer haar belofte na om snel met wetgeving te komen, hiermee geeft ze gehoor aan het verzoek van franchisenemers voor snelle wetgeving. De belangrijkste componenten van de Wet Franchise zijn:

  • Instemmingsrecht franchisenemers. Bij beslissingen over de formule die belangrijke financiële consequenties kunnen hebben, hebben de franchisenemers instemmingsrecht.

  • Transparantie voorafgaand, tijdens en na de overeenkomst. De franchisegever en-nemer worden verplicht elkaar alle informatie te geven die relevant is voor een goede uitvoering van de franchiserelatie.

  • Beperkingen in het non-concurrentiebeding. Het concurrentiebeding mag maar maximaal één jaar duren en mag bovendien alleen betrekking hebben op het gebied waarin de franchisenemer actief is geweest.

  • Vooraf goodwill vastgelegd. De goodwill bij verkoop van de vestiging moet geregeld zijn. Vaak wordt de goodwill gedeeld tussen franchisenemer en franchisegever. Op zich is dat logisch omdat zij samen voor het succes van de vestiging hebben gezorgd. Ook moet bepaald zijn hoe de goodwill wordt uitgekeerd.

Algemene verwachting is dat de wet op 1 januari 2021 wordt ingevoerd.


Bron: De Nationale Franchise Gids

Meer nieuws

Whitepaper:
Voor jezelf beginnen. Is franchise iets voor jou?

Alle voor- en nadelen van franchisen op een rij. Belangrijke informatie voor iedereen die een eigen zaak start!

DOWNLOAD WHITEPAPER

De veelzijdige Kwalitaria-ondernemer [GRATIS INFOGRAPHIC]

Heb jij het in je om een Kwalitaria ondernemer te worden? Meer dan 140 topondernemers gingen je al voor! Ontdek in de infographic of jij past in het profiel van de veelzijdige Kwalitaria ondernemer.

DOWNLOAD INFOGRAPHIC