Tweede Kamer stemt in met Wet Franchise

De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel franchise aangenomen. De Wet Franchise gaat gelden voor ruim 900 franchiseformules, verdeeld over verschillende sectoren, die met elkaar een omzet van ruim 38 miljard euro per jaar realiseren.

Het doel van de nieuwe Wet franchise is eerlijker ondernemen en beter samenwerken, zo zegt het ministerie van Economische Zaken. De wet moet voor een gezondere machtsbalans zorgen bij de ruim 30.000 bedrijven in deze sector. Zo komt er meer transparantie bij het sluiten van de franchiseovereenkomst en worden franchisenemers beter geïnformeerd over ontwikkelingen rondom de franchiseformule.

Daarnaast krijgen franchisenemers meer zeggenschap, omdat instemming van de meerderheid nodig is. Nieuw in het wetsvoorstel is dat franchisegevers en -nemers samen moeten bepalen bij welke wijzigingen dit nodig is.

‘Wet is nu nog slecht uitvoerbaar’

Nu de wet is aangenomen door de Tweede Kamer, gaat deze door naar de Eerste Kamer. De Nederlandse Franchise Vereniging (NFV) staat positief kritisch tegenover het wetsvoorstel, maar vindt dat op een aantal punten de wet moeilijk uitvoerbaar is. Daarom zal de NFV bij de leden van de Eerste Kamer aandringen de wet verder te verduidelijken. ‘Met name de niet-ingevulde drempelwaarden voor instemming en de hiermee samenhangende onverantwoord snelle inwerkingtreding per 1 januari 2021 is slecht uitvoerbaar. Franchisegevers en -nemers worden nu voor het blok gezet om in slechts 22 weken alle aanpassingen vorm te geven, in een door corona onzekere tijd’, aldus de NFV.


Bron: https://www.missethoreca.nl/restaurant/nieuws/2020/06/tweede-kamer-stemt-in-met-wet-franchise-101336873

Meer nieuws

Whitepaper:
Voor jezelf beginnen. Is franchise iets voor jou?

Alle voor- en nadelen van franchisen op een rij. Belangrijke informatie voor iedereen die een eigen zaak start!

DOWNLOAD WHITEPAPER

De veelzijdige Kwalitaria-ondernemer [GRATIS INFOGRAPHIC]

Heb jij het in je om een Kwalitaria ondernemer te worden? Meer dan 140 topondernemers gingen je al voor! Ontdek in de infographic of jij past in het profiel van de veelzijdige Kwalitaria ondernemer.

DOWNLOAD INFOGRAPHIC