

Ondernemen zonder ervaring, kan dat?
...van talent naar eigen tent!
Veel mensen dromen van een eigen zaak. Maar hoe begin je? Moet je de stap überhaupt wel wagen? Bedenk je dan: iedere succesvolle ondernemer is een keer begonnen. Wij spraken het jonge ondernemersduo Cleon Doest (24) en Roy van de Haar (24) van Kwalitaria Presikhaaf over hun start in het ondernemerschap.
‘Een eigen zaak was onze droom’
De droom om een eigen zaak te beginnen hadden de vrienden Cleon en Roy al een tijdje. ‘We zijn rond gaan kijken in de franchisewereld en kwamen uiteindelijk bij Kwalitaria uit’, vertelt Roy. ‘De formule stak er voor ons echt bovenuit. Er zijn al meer dan 130 vestigingen in Nederland en de merkwaarde is erg sterk: als mensen denken aan Kwalitaria, dan weten ze dat ze goed eten krijgen.’ ‘Daarbij bood Kwalitaria ons een laagdrempelige manier aan om een onderneming te beginnen’, vult Cleon aan. ‘Toen we hoorden over de begeleiding die we konden krijgen, wisten we: deze kans moeten we grijpen.’
‘Zulke begeleiding vind je niet overal’
Die begeleiding hadden Cleon en Roy hard nodig, want als ondernemer waren ze allebei nog onervaren. ‘Dat maakte het allemaal wel erg spannend’, stelt Roy. ‘Maar de ondersteuning vanuit FFC, het formulehuis van Kwalitaria, is geweldig. Dat vind je niet overal. We hebben een aantal weken meegelopen in een bestaande vestiging en werden zo direct in de praktijk getraind. FFC’s opstart coördinator heeft ons vervolgens op alle vlakken op weg geholpen, zodat wij ons zoveel mogelijk konden focussen op de zaak zelf. En ook nu krijgen we nog steeds veel begeleiding van onze franchise consultant.’
Zo onervaren als ze als ondernemers waren, ervaring in de horeca hadden beide heren al wel. ‘We hebben allebei onder andere een aantal jaar in een steakhouse gewerkt’, vertelt Cleon. 'In deze jaren hebben we de basis geleerd van het werk als horecawerknemer, gastheer en kok. Die ervaring komt goed van pas nu we ons eigen avontuur zijn begonnen.’

Onzekere tijden
Afgelopen augustus was het dan zover: de opening van Kwalitaria Presikhaaf in Arnhem. Niet niets een vestiging openen in tijden van corona. ‘Het was – en is nog steeds – een onzekere tijd’, stelt Cleon. ‘Maar we zijn ervan overtuigd dat afhaal- en bezorgservices altijd zullen blijven lopen, ongeacht de situatie. Niet voor niets is de omzet hiervan in de gehele branche enorm gestegen de afgelopen maanden. Gelukkig konden we met hulp van FFC direct een bezorgservice opzetten, zodat we onze gasten op alle manieren kunnen bereiken.’ ‘Daarbij was dit voor ons gewoon een unieke kans’, vult Roy aan. ‘Zo’n mogelijkheid zouden we niet snel nog een keer krijgen. De afweging tussen de kans en het risico was voor ons dan ook snel gemaakt.’
Kansen pakken
Nog steeds staan beide heren volledig achter die keuze. Al was de eerste periode volgens Roy wel vrij hectisch te noemen. ‘De beginperiode was een rollercoaster aan gebeurtenissen, de weken vlogen voorbij. We hebben het allebei als één groot avontuur ervaren, waarin we ontzettend veel hebben geleerd. We hebben veel energie in de zaak gestoken om deze zo goed mogelijk te laten draaien, maar er is nog veel te doen om er een nóg mooiere zaak van te maken. Daar gaan we nu pas echt mee beginnen.’
‘Uiteindelijk willen we nog wel een tweede of misschien wel meerdere zaken openen’, laat een ambitieuze Cleon weten. ‘Wij zijn gedreven ondernemers die niet stil zullen blijven zitten. We zien volop kansen om te groeien en geloven erin dat je die kansen moet pakken, voordat iemand anders dat voor je doet!’

Ook je eigen zaak?
...ga ervoor!
Zie jij jezelf, net als Cleon en Roy, ook ondernemer worden? Ga samen met ons de uitdaging aan!
Wellicht ook interessant
-
Downloads
-
Interview
-
Interview