Overslaan en naar de inhoud gaan
Tips: hoe overleef je als horecaondernemer de coronacrisis?
Terug naar overzicht

Tips: hoe overleef je als horecaondernemer de coronacrisis?

...onze ondernemers vertellen het!

Tips&tricks

“Hoe overleef ik dit?” Het is een vraag die ongetwijfeld bij veel horecaondernemers door het hoofd heeft gespookt sinds het sluiten van de horeca. Maar bij de pakken neerzitten is geen optie; denken in oplossingen, daar gaat het om. Wij vroegen verschillende Kwalitaria-ondernemers hoe zij met de situatie omgaan.

Lees meer...

Tip 1: Benut je kansen

Restaurant dicht? Focus je dan op dingen die nog wel kunnen. Dit is namelijk hét moment om nieuwe klanten aan te trekken en, als je het goed doet, ze aan je te binden. Zo is Kwalitaria Walk-Inn vrij snel na het sluiten van de horeca gestart met een bezorgservice. “Je wilt toch omzet binnenhalen, dus over de keuze om te gaan bezorgen hoefden we niet lang na te denken”, vertelt onderneemster Suzy Harpal. “Gelukkig konden we dankzij FFC, het formulehuis van Kwalitaria, snel schakelen. Zij hebben onze webshop ingericht en voor vragen en advies konden we altijd bij ze terecht. Dat is het fijne van aangesloten zijn bij een franchiseformule. Omdat we er niet op voorbereid waren, liep alles in het begin misschien nog niet zo soepel zoals het hoort, maar inmiddels hebben we alles goed op de rit en het belangrijkste: we genereren omzet.”

8x horecatrends waar we niet omheen kunnen

 
Ook voor ondernemers die al wel bezorgen zijn er kansen. Zo ziet Wouter Krupe, digital manager bij FFC, dat veel Kwalitaria vestigingen hun bezorgtijden hebben verruimd: “Waar er eerst vaak enkel in de namiddag en avond werd bezorgd, zijn er nu veel vestigingen die ook het lunchmoment benutten. Met alle mensen die nu thuiswerken biedt dit volop kansen, zeker als de concurrentie achterblijft.”

Ook Kwalitaria Bargeres en Emmerhout hebben de bezorgtijden verruimd: “We bezorgen nu vanaf 11.30 uur in plaats van 16.00 uur”, vertelt ondernemer Michael Schimmel. “Onze online omzet is sinds de coronacrisis flink gestegen. Gelukkig hebben we veel studenten lopen die nu tijd over hebben en graag willen werken, zodat we alle extra bestellingen goed aankunnen.” Ook Stefan van Os, ondernemer van Kwalitaria De KomEet en Uden-Zuid zag het aantal bezorgbestellingen stijgen, mede doordat ze nu tijdens de gehele openingstijden bezorgen: “We huren er in het weekend zelfs een extra auto bij om alle bestellingen aan te kunnen.” Stefan deelt graag nog een extra tip: “Laat je personeel niet met hun eigen auto bezorgen, want dan ben je niet verzekerd. Wij huren voor een klein prijsje een auto; zo ben je verzekerd en met een paar bestellingen hebben wij de kosten er al uit.”

Tip 2: Neem voldoende veiligheids- en hygiënemaatregelen

De 1,5 meter maatregel resulteert bij veel ondernemers in creatieve oplossingen. Zo zijn ze bij Kwalitaria De KomEet aan de slag gegaan met tape voor een goede routing. Stefan: “Wij hebben kruizen op de grond gecreëerd waarop de gasten moeten gaan staan. Als alle kruizen bezet zijn, dan verzoeken we de rest om buiten te wachten. Daarnaast hebben we een looproute aangegeven en hebben we een aparte in- en uitgang, zodat onze gasten niet met elkaar in aanraking komen.” Volgens Stefan houden zijn gasten zich netjes aan alle maatregelen: “Voor de ingang hebben we een poster met alle regels opgehangen, dus voordat de gasten binnenkomen weten ze wat onze maatregelen inhouden.”

Kwalitaria De KomEet zorgt voor een goede routing


Ook bij Kwalitaria Bargeres en Emmerhout hebben ze het met tape geprobeerd, maar het bleek toch lastig om niet te veel mensen in de zaak te hebben. “Als je het personeel meetelt, dan heb je al snel meer mensen dan is toegestaan”, stelt Michael. “Wij laten daarom nu geen gasten meer binnen, maar maken gebruik van een afhaalloket. Dat loopt goed, er worden met het mooie weer zelfs veel ijsjes besteld. De lege ruimte in het restaurant wordt nu in beslag genomen door onze bezorgers, zodat ook het personeel voldoende afstand van elkaar houdt.” Dat het niet altijd meevalt om afstand te bewaren tussen medewerkers, ervaart ook Stefan: “Zeker als het druk is, is het lastig. Maar we doen ons uiterste best en met tape hebben wij achter de counter vakken gemarkeerd, zodat iedereen zijn eigen gedeelte heeft.”

Uiteraard is er ook veel aandacht voor hygiëne: “We maken regelmatig schoon en wassen onze handen extra vaak”, stelt Stefan. Daarnaast heeft hij nog een handige tip voor het pinapparaat: “Wij hebben wattenstaafjes naast het pinapparaat staan, zodat gasten daarmee hun pincode kunnen intoetsen en de knoppen niet aan hoeven te raken.”

Tip 3: Blijf in contact met je gasten

Het contact met de gasten is anders dan anders, ervaart Stefan: “Ik ben juist in de horeca gaan werken omdat ik het contact met de mensen zo leuk vind. Helaas is de interactie nu minimaal. Gasten moeten buiten wachten en zodra ze hun bestelling hebben zijn ze weg. Een gezellig praatje zit er op dit moment niet in.” Een goede manier om toch in contact te blijven met je klanten is social media. “Juist in deze tijd zitten veel mensen op social media en is het belangrijk om zichtbaar te blijven, stelt Martijn Boone, marketing & sales directeur bij FFC. Daarnaast is het een belangrijke bron van informatie over openingstijden en mogelijkheden voor bezorgen en afhalen.”

Kwalitaria Emmerhout is een mooi voorbeeld van hoe je social media in deze tijd kunt inzetten: “We gebruiken onze kanalen enerzijds om onze gasten te informeren over onze maatregelen en afhaal- en bezorgmogelijkheden”, vertelt Michael. “Daarnaast proberen we met grappige filmpjes wat humor te brengen in deze tijd die toch veelal wordt gekenmerkt door serieuze berichten. Natuurlijk zitten er altijd mensen tussen die het niet kunnen waarderen, maar we krijgen vooral veel leuke reacties. Ons filmpje over serveren op 1,5 meter afstand is al ontzettend vaak bekeken.”

 

Tip 4: Zet je in voor anderen

Naast dat ondernemers er alles aan doen om zelf te overleven, zien we ook veel mooie initiatieven ontstaan om anderen te helpen. Zo hebben verschillende Kwalitaria vestigingen ouderen in zorgcentra en mensen in cruciale beroepen getrakteerd op kroketten, ijs en andere lekkernijen. Daarnaast vonden er mooie acties voor De Voedselbank plaats en zagen we ook kleinere gebaren zoals een kleine attentie bij elke bestelling. Stuk voor stuk mooie manieren om positieve aandacht voor je vestiging te krijgen en goodwill te creëren, al gaat het de ondernemers er vooral om dat ze er een goed gevoel aan overhouden: “Het is fijn om iets terug te kunnen doen en om de ouderen en hartwerkende mensen in de zorg een hart onder de riem te steken”, aldus Joop Vet die namens Kwalitaria Zijdelwaard het plaatselijke zorgcentrum op 200 kroketten trakteerde. “Dit geeft ons energie.”

Diverse zorgcentra werden door Kwalitaria getrakteerd op kroketten of andere lekkernijen.

Diverse zorgcentra werden door Kwalitaria getrakteerd op kroketten of andere lekkernijen.

Ondernemen bij Kwalitaria

...iets voor jou?

Zet jij net als onze ondernemers ook graag de schouders eronder? Kwalitaria is altijd op zoek naar enthousiaste ondernemers die van aanpakken houden. Benieuwd of ondernemen bij Kwalitaria iets voor jou is? Neem vrijblijvend contact met ons op:

Wellicht ook interessant

 • 4x de kracht van franchise tijdens de coronacrisis
  Tips&tricks

  4x de kracht van franchise tijdens de coronacrisis

  We kunnen er niet omheen. Er is momenteel maar één onderwerp dat de gemoederen bezighoudt: corona. De gevolgen die het virus met zich meebrengt zijn enorm en voor veel ondernemers zijn het spannende en onzekere tijden. Dan is het fijn om terug te kunnen vallen op een franchiseorganisatie en te weten dat je er niet alleen voor staat. 

  Lees meer
 • Kwalitaria Prinsenland draait beter dan vóór de coronacrisis
  Interview

  Kwalitaria Prinsenland draait beter dan vóór de coronacrisis

  Plussen tijdens de crisis is knap. Wanneer dat lukt als jonge ondernemer met je eerste eigen zaak, zonder ervaring in de cafetariabranche, is dat bewonderenswaardig. Gianmarco Tutone: ‘Als je iets wilt, moet je ervoor gaan.’ Snackkoerier ging met hem in gesprek over het geheim achter zijn succes.

  Lees meer
 • Een nieuwe vestiging openen in de coronatijd; wat komt daar allemaal bij kijken?
  Interview

  Een nieuwe vestiging in coronatijd; wat komt daar allemaal bij kijken?

  Ben je al maanden bezig met de opening van jouw nieuwe Kwalitaria, komt ineens het coronavirus om de hoek kijken. Het overkwam de ondernemers van Kwalitaria De Clomp in Zeist. Wij spraken opstart coördinator Rick Holtjer over wat er allemaal bij deze opening kwam kijken.

  Lees meer