Overslaan en naar de inhoud gaan
Van bedrijfsleider naar franchisenemer; doorgroeien bij Kwalitaria
Terug naar overzicht

Van bedrijfsleider naar eigen zaak; doorgroeien bij Kwalitaria

...kersverse ondernemers aan het woord!

Interview

Het is een mooie stap, van bedrijfsleider naar franchisenemer, maar als de overname midden in de coronacrisis valt, dan vraagt dat direct veel van je als ondernemer. Wij vroegen kersverse ondernemers Job van der Neer en Ron van ’t Hul hoe zij hiermee omgaan.

Lees meer...

Van bedrijfsleider bij Kwalitaria doorgroeien naar franchisenemer: Job van der Neer en Ron van ’t Hul weten hoe het is. Per 1 april 2020 heeft voormalig bedrijfsleider Job, samen met zijn partner Diana Slot, Kwalitaria Délifrance Eerbeek overgenomen. Sinds diezelfde datum heeft ook Ron de functie van bedrijfsleider achter zich gelaten en is hij de eigenaar van Kwalitaria Warnsveld. De start hadden zij zich ongetwijfeld anders voorgesteld, zo midden in de coronacrisis, en hun skills als ondernemer worden dan ook direct op de proef gesteld.

Hoe zijn jullie bij Kwalitaria terechtgekomen?

Job: “De vorige eigenaren waren het plan gestart om meerdere Kwalitaria’s te openen en zochten daarvoor een meewerkend bedrijfsleider. Een van de eigenaren kon ik persoonlijk en hij heeft mij in 2017 gevraagd om bedrijfsleider te worden van de vestiging in Warnsveld. Gezien mijn geschiedenis als zelfstandig ondernemer in het slagersvak was dit voor mij een logische volgende stap in mijn carrière. Al snel werd er ook een Kwalitaria in Eerbeek en in Brummen geopend en ben ik voor een periode van 7 maanden bedrijfsleider geweest van alle drie de vestigingen. Daarna ben ik als bedrijfsleider overgestapt naar Kwalitaria Delden.”

Ook Ron werd door de vorige eigenaren benaderd voor de functie van bedrijfsleider: “Ik ben 22 jaar lang zelfstandig ondernemer geweest en heb eigen horecabedrijven gehad. Toch liep ik al een tijdje rond met het idee om een nieuwe uitdaging aan te gaan en toen kwam Kwalitaria op mijn pad. Ze hebben mij eind 2018 benaderd om de Kwalitaria in Eerbeek, Warnsveld en Brummen te runnen. Ik heb toegestemd, met als voorwaarde dat ik het eerst een paar maanden zou proberen; ik had immers al jarenlang niet meer voor een baas gewerkt. Gelukkig kreeg ik als bedrijfsleider veel vrijheid, wat de functie ontzettend leuk en uitdagend maakte. Al snel besloot ik dat ik hiermee door wilde gaan en heb mijn eigen zaken toen verkocht.”

Kwalitaria Warnsveld

De vestiging in Warnsveld.

Inmiddels zijn jullie ondernemer, hoe is dat gegaan?

Ron: “De vorige eigenaren wilden van de zaak af en zij hebben mij toen benaderd om Kwalitaria Warnsveld over te nemen. Mijn eerste reactie was echter een volmondig ‘nee’. Ik was 22 jaar ondernemer geweest, wilde ik dat nog wel? Maar hoe langer ik erover nadacht, hoe positiever ik werd. Ik geloof in de winkel en zeker in het 4.0 concept van Kwalitaria. Daarbij had ik als voordeel dat ik door mijn functie als bedrijfsleider al veel voorkennis had en al met veel operationele zaken mee had kunnen kijken. Uiteindelijk kwam er een goede deal en kon ik geen nee meer zeggen.”

In tegenstelling tot Ron, hoefde Job er niet lang over na te denken: “Het was een droom van mij en mijn partner Diana om ooit samen iets te ondernemen. Toen de vorige eigenaar Kwalitaria Eerbeek te koop zette, zagen we kans om die droom werkelijkheid te laten worden. Diana was al 6,5 jaar werkzaam in de vestiging, dus de locatie was bij ons beiden bekend. Daarnaast zagen wij ontzettend veel mogelijkheden om te ‘scoren’ op deze locatie en onze voorganger was bereidwillig om met ons mee te denken en ons op financieel vlak te helpen. De overname is uiteindelijk razendsnel gegaan: begin maart ontstond het idee voor de overname, medio maart was alles mondeling rond en op 1 april was alles geregeld en zijn we van start gegaan.”

Wat heeft FFC voor jullie betekent in het overnameproces?

Job: “FFC, het formulehuis van Kwalitaria, is een belangrijke partij geweest in aanloop naar de overname, zowel voor ons als voor de verkoper. Het is fijn dat je veel zaken niet zelf hoeft te regelen en dat je terug kunt vallen op een partij die kennis van zaken heeft.”

Ron beaamt dat, al heeft hij wel zijn twijfels gehad over het aansluiten bij een franchiseorganisatie: “Er zitten ook mindere kanten aan het aansluiten bij een franchiseformule, waardoor ik er wel even over na heb moeten denken. Maar door mijn ervaring als zelfstandig ondernemer wist ik dat franchise ook versterkend kan werken. Vooral de marketing is beter geregeld, je hoeft weinig meer zelf te bedenken. Menukaarten, folders; het wordt allemaal voor je bedacht, dat scheelt een hoop tijd. Ik heb veel overleg gehad met de franchiseconsultant van FFC en heb uiteindelijk toch besloten om in zee te gaan. Door mijn ervaring als ondernemer kan ik de voor- en nadelen goed tegen elkaar afwegen en inmiddels kan ik wel stellen dat er meer voordelen zijn.”

De ondernemers van Kwalitaria Eerbeek

Job en zijn partner Diana runnen nu samen Kwalitaria Délifrance Eerbeek.

De start was vast anders dan dat jullie je van tevoren hadden voorgesteld, hoe hebben jullie dit ervaren?

Job: “De start was enigszins spannend. Op woensdag was alles rond met alle partijen en de zondag erop werd bekend dat de horeca de deuren moest sluiten. Dat was uiteraard even slikken. Gelukkig konden we doorgaan met afhalen en bezorgen en inmiddels hebben we ook de ijssalon geopend. Binnen de gestelde maatregelen proberen we dus toch zoveel mogelijk omzet binnen te halen. Alles loopt redelijk door, al balen we natuurlijk wel dat het terras niet open kan met dit mooie weer.”

Ook Ron probeert het beste van de situatie te maken: “Ik ben niet nieuw in de horeca, dus ik weet dat je met tegenslagen te maken krijgt, maar dit is natuurlijk uitzonderlijk. Gelukkig kunnen we geopend blijven voor afhalen en bezorgen en als ik naar de cijfers kijk, dan doen we het nog hartstikke goed. Vooral de bezorgbestellingen gaan goed, we hebben zelfs een extra bezorgfiets aangeschaft. Toch blijft het lastig om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de maatregelen houdt en op 1,5 meter afstand blijft. Wij hebben zelfs een extra personeelslid rondlopen die hierop toeziet en als het ware als scheidsrechter fungeert.

Wat zijn jullie plannen en/of dromen voor de toekomst?

Ron: “Dromen heb ik genoeg. Een tweede zaak sluit ik bijvoorbeeld niet uit. Mijn vrouw en ik komen allebei uit een ondernemersfamilie, dus dat zit er gewoon in. Maar eerst maar eens focussen op Kwalitaria Warnsveld en zien hoelang we nog met de coronamaatregelen te maken hebben.”

Ook Job heeft plannen zat: “Plannen zijn er zeker, maar eerst willen we Kwalitaria Eerbeek op de juiste poten zetten. Daarna zien we wel wat er op ons pad komt.”

Meer weten

...over ondernemen bij Kwalitaria?

Wij vertellen je graag meer en geven antwoord op al je vragen! Neem gerust contact met ons op of vraag eerst meer informatie aan:

Wellicht ook interessant

 • Aan het woord: ondernemer uit eigen kweek
  Interview

  Aan het woord: ondernemer uit eigen kweek

  Van talent naar eigen tent! Sander Gebbink (31) weet hoe het is om door te groeien van medewerker naar ondernemer van een eigen Kwalitaria. Maar hoe zet je die stap? En hoe is het als starter om je bij een formulehuis aan te sluiten? Sander vertelt!

  Lees meer
 • Ondernemen zonder ervaring, kan dat?
  Interview

  Ondernemen zonder ervaring, kan dat?

  Veel mensen dromen van een eigen zaak. Maar hoe begin je? Moet je de stap überhaupt wel wagen? Bedenk je dan: iedere succesvolle ondernemer is een keer begonnen. Wij spraken het jonge ondernemersduo Cleon Doest (24) en Roy van de Haar (24) van Kwalitaria Presikhaaf over hun start in het ondernemerschap.

  Lees meer
 • Checklist: ben jij klaar voor een gesprek?
  Downloads

  Infographic: Schuilt er een Kwalitaria ondernemer in jou?

  Heb jij het in je om een Kwalitaria ondernemer te worden? Meer dan 130 topondernemers gingen je al voor! Ontdek in de infographic of jij past binnen het profiel van de veelzijdige Kwalitaria ondernemer.

  Lees meer