Overslaan en naar de inhoud gaan
Kwalitaria Tra
Terug naar overzicht

Kwalitaria Tra viert 75-jarig jubileum

...hoera!

Nieuws

Wat begon met friet en enkele snacks is 75 jaar later uitgegroeid tot een ambachtelijke cafetaria met een uitgebreid assortiment en prijswinnende snacks. Maar liefst vier generaties zijn werkzaam geweest in de familiezaak. Huidige eigenaar Ad Tra vertelt over 75 jaar cafetaria Tra in Goirle.

Lees meer...

Het was de oma van Ad (An Tra-Eijsermans) die in 1948 begon met het verkopen van ijs- en melkproducten aan de Tilburgseweg in Goirle, onder de rook van Tilburg. “Een paar jaar later kwam mijn opa (Ad Tra sr.) erbij in de zaak”, vertelt Ad. “Toen zijn ze gestart met de verkoop van friet en enkele snacks, wat in die tijd niet meer was dan zure worst en een hardgekookt ei.”

Tot 1978 hebben zij de zaak draaiende gehouden, waarna het stokje werd overgedragen aan de ouders van Ad: Berry en Mia Tra. “Mijn vader heeft met zijn achtergrond als kok enkele typische Tra producten toegevoegd aan het assortiment. Producten die mijn ouders zelf maakten en – hoe bijzonder – dat tot op de dag van vandaag nog steeds doen. Sinds 2012 ben ik zelf in de zaak gekomen en later is ook mijn vrouw Cindy ingestapt. Onze beide zoons hebben ook in de zaak gewerkt, dus over die 75 jaar zijn vier generaties Tra werkzaam geweest in het familiebedrijf. Dat is iets waar wij met z’n allen ontzettend trots op zijn.”

Prijswinnende snacks

Terug naar die zelfgemaakte snacks... In de begintijden van cafetaria Tra was het assortiment zeer bescheiden en werd alles zelf gemaakt. “Ze moesten wel, want er waren in die tijd nog geen fabrieken”, legt Ad uit. “Vanaf midden jaren ’50 kwamen er steeds meer producten bij, zoals bami- en nasischijven, loempia’s en satésaus.” Waar de meeste cafetaria’s overstapten op kroketten en bamihappen uit de fabriek, maakt cafetaria Tra deze producten nu al 75 jaar lang zelf. “De recepturen gaan al een paar generaties mee en gasten komen van heinde en verre ervoor terug. Er zijn zelfs een aantal gasten die zijn geëmigreerd naar Schotland, Canada en Australië en af en toe de weg naar ons nog weten te vinden.”

Kwalitaria Tra viert 75-jarig jubileum

Een foto van cafetaria Tra uit de oude doos.

Dat de zelfgemaakte snacks goed in de smaak vallen, blijkt ook uit de gewonnen prijzen. Zowel Tra’s rundvlees- en goulashkroket als hun eigen bamihap zijn met goud bekroont door de Vereniging van Professionele Frituurders en het Nederlands Frituurcentrum. “Dat voelt toch wel als een pronkstuk op het werk dat mijn grootouders 75 jaar geleden zijn gestart”, aldus een trotse Ad.

Een nieuwe koers

Naast het assortiment veranderde met de jaren ook de wens van de gasten. Om hierin mee te gaan was het voor de familie Tra een logische stap om een nieuwe koers te gaan volgen en zich vanaf 2015 aan te sluiten bij de Kwalitaria formule. “Het is een vooruitstrevende formule die meegaat met de trends”, vertelt Ad over het Kwalitaria concept. “Op ons menu staan nu ook verschillende burgers, complete menu’s, friet met lekkere toppings en voor de lunch hebben we een uitgebreid assortiment met vers belegde Délifrance broodjes. Op deze manier kunnen wij voldoen aan de verwachtingen van de huidige, maar ook zeker van onze toekomstige gasten.”

Wederopbouw

Na de vele hoogtepunten in de geschiedenis van cafetaria Tra volgde in 2020 een groot dieptepunt. Tijdens de avondspits op 1 april brak er brand uit in de zaak. “In een half uur tijd was alles wat er in 70 jaar tijd was opgebouwd weg”, vertelt Ad over deze zwarte dag. “Het was een onwerkelijk en onherstelbaar gevoel. Helemaal omdat dit gebeurde terwijl de COVID-19 pandemie ons al weken in z’n greep hield. Het besef dat dit geen boze droom maar werkelijkheid was, duurde daarom een hele tijd. Maar vanaf de dag na de brand hebben wij direct alles op alles gezet om ons werk weer terug op te bouwen op een andere locatie.”

Kwalitaria Délifrance Tra

De nieuwe zaak aan het Kloosterplein in Goirle.

Die nieuwe zaak kwam er. Aan het Kloosterplein in Goirle opende in 2021, 15 maanden na de brand, een gloednieuwe zaak. “Ruim een jaar lang hebben we er hard voor gestreden om een terugkeer te maken en we zijn supertrots dat dat gelukt is. Uiteraard hadden we dit niet zonder het team kunnen doen. We kunnen altijd rekenen op onze collega’s, zoals we dat al 75 jaar hebben kunnen doen. Bij onze heropening hebben zij zoveel voor ons betekend en boden zij zoveel kracht en steun om samen de draad weer op te pakken. Zonder hen zouden we niet zijn waar we nu zijn en daar ben ik ontzettend dankbaar voor.”

Het zijn de kleine dingen die het doen

Om het 75-jarig jubileum te vieren, heeft Kwalitaria Tra diverse acties voor alle buurtbewoners. “We hebben heerlijke aanbiedingen op echte Tra klassiekers”, vertelt Ad. “Ook verloten we een maand gratis friet onder iedereen die een leuke herinnering aan ons deelt op social media en op 16 december trakteren we op gratis burgers tijdens ons burgeruurtje. We zouden het leuk vinden als oud-medewerkers, vaste gasten, familie, vrienden en andere buurtbewoners op die dag langskomen om met ons herinneringen op te halen.”

Kwalitaria Tra

De familie Tra, met v.l.n.r. Ad, Cindy, Berry en Mia Tra.

Wat kunnen we de komende 75 jaar verwachten? Ad geeft aan dat hij nog altijd veel plezier beleeft aan het ondernemen: “Het zit ‘m in de kleine dingen. Het bereiden van de producten die maken wie we zijn, maar ook zeker de reactie van onze klant. De gasten die wij toch al 75 jaar mogen verblijden met onze producten. Ik vind het zelf het allermooiste als ik meerdere generaties bij ons aan een tafel zie eten: opa, oma, ouders en de nieuwe generatie. Hopelijk mogen wij die allemaal nog minimaal 75 jaar verwelkomen.”

Wellicht ook interessant

 • Kwalitaria Prinsenland verkozen tot Kwalitaria van het Jaar
  Nieuws

  Kwalitaria Prinsenland verkozen tot Kwalitaria van het Jaar

  Kwalitaria Prinsenland uit Rotterdam mag zich een jaar lang Kwalitaria van het Jaar noemen. Tijdens de jaarlijkse Ondernemersdag werd de winnende vestiging van 2023 bekend gemaakt. Trotse ondernemer Gianmarco Tutone nam de gouden bezorgfiets en wisseltrofee in ontvangst.

  Lees meer
 • Kwalitaria’s Gianmarco is dé Franchisenemer van het Jaar
  Nieuws

  Kwalitaria’s Gianmarco is dé Franchisenemer van het Jaar

  Hoera! Onder luid applaus en een staande ovatie is Kwalitaria-ondernemer Gianmarco Tutone op De Nationale Franchise Beurs uitgeroepen tot Franchisenemer van het Jaar 2023. “Wie had dat zes jaar geleden, toen ik nog op een laddertje stond, gedacht”, aldus de trotse ondernemer.

  Lees meer