Overslaan en naar de inhoud gaan
4 valkuilen voor startende franchisenemers
Terug naar overzicht

4 valkuilen voor startende franchisenemers

…om rekening mee te houden!

Tips&tricks

Franchise kent veel voordelen, maar uiteraard liggen er ook enkele valkuilen op de loer. Weet jij waar je allemaal op moet letten? Wij vertellen je meer over de nadelen en valkuilen waar je als startende franchisenemer rekening mee moet houden.

Lees meer...

Valkuil 1: Onvoldoende vooronderzoek

Denk jij eraan om jezelf aan te sluiten bij een franchiseformule? Leuk! Maar… ga niet over één nacht ijs. Neem de tijd om jezelf eerst goed te oriënteren en verdiep je in verschillende branches en formules. Hoe zit het met de financiën? Welke vrijheden behoud je? Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van hoe dit bij verschillende formules geregeld is. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan. Benieuwd hoe te beginnen met oriënteren? Vraag meer informatie aan, bezoek eens een open dag of ga op gesprek. Een eerste gesprek is altijd vrijblijvend. 

Valkuil 2: Er te makkelijk over denken

Ja, je stapt in een bewezen en succesvol concept van een formule met veel kennis en ervaring. En ja, je lift mee op de sterke merknaam. Maar dit betekent niet dat jij rustig achterover kunt leunen. Uiteraard krijg je veel ondersteuning, maar uiteindelijk ben je zelf verantwoordelijk voor het succes van de winkel. Je zal er dan ook veel tijd en energie in moeten steken, het duurt immers even voordat je een vaste klantenkring hebt opgebouwd. En vergeet niet: Je bent zo goed als je laatste frietje.

Valkuil 3: Niet genoeg eigen vermogen

Voor wat, hoort wat. Jezelf aansluiten bij een franchiseformule vraagt om een investering, dus je zal over eigen vermogen moeten beschikken. Wat franchise kost verschilt per formule, maar gemiddeld bedraagt het eigen vermogen zo’n 30% van de totale investering. Daarnaast betaal je een fee. Verdiep je goed in hoe dit precies zit bij verschillende formules. Blijkt het dat je zelf niet voldoende eigen vermogen hebt? Bedenk dan of er iemand in jouw omgeving is die jou hierbij kan helpen, of misschien past een start als bedrijfsleider met mogelijkheid tot doorgroeien beter bij jou.

Valkuil 4: Niet voldoen aan de onderzoeksplicht

Wacht nog even met het tevoorschijn halen van je pen voor het zetten van een handtekening onder de franchiseovereenkomst. Er gaat eerst een, volgens de Wet Franchise verplichte, bedenktijd van vier weken (ook wel stand-still periode) aan vooraf. Benut deze periode waarvoor deze bedoeld is en zorg ervoor dat je de inhoud van het contract kent en de bijbehorende risico’s kan overzien. Ook is het de bedoeling dat je in deze periode zelf gedegen onderzoek doet, zodat de franchiseovereenkomst op basis van juiste en realistische aannames wordt gesloten.

Weet jij deze valkuilen te vermijden?

…klaar voor het franchise avontuur!

Nu jij weet waar je op moet letten, is het tijd voor de volgende stap. Wat zeg je van een eerste vrijblijvende kennismaking met de Kwalitaria formule? De koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

 • Franchisenemer worden? 6x hier moet je op letten
  Tips&tricks

  Franchisenemer worden? 6x hier moet je op letten

  Ben jij klaar voor het franchise avontuur? Kom erachter met dit lijstje met vragen die goed zijn om van tevoren nog even door te lopen. Kun jij ze allemaal (positief) beantwoorden?

  Lees meer
 • Je eigen horecazaak: Daarom juist nu starten!
  Downloads

  Stappenplan: Hoe begin ik mijn eigen snackbar?

  Sna(c)k jij naar je eigen snackbar maar vraag jij jezelf af waar te beginnen? Logisch, want er komt veel kijken bij het openen van je eigen zaak. In deze download hebben wij de belangrijkste stappen voor je op een rij gezet.

  Lees meer
 • Een kijkje op het Kwalitaria hoofdkantoor
  Video

  Video: Een kijkje op ons hoofdkantoor

  Je eigen zaak starten? Leuk, maar ook spannend! Onthoud: je hoeft het niet alleen te doen. Benieuwd wat wij allemaal voor jou kunnen betekenen? Neem in deze video een kijkje op ons hoofdkantoor!

  Bekijk de video