Overslaan en naar de inhoud gaan
4 valkuilen voor startende franchisenemers

4 valkuilen voor startende franchisenemers

…die je wilt vermijden!

Tips&tricks

Smaakt een toekomst als franchisenemer voor jou naar meer? Of ben jij je nog aan het oriënteren? Hoe dan ook is het slim om met een aantal dingen rekening te houden. Wij vertellen je wat belangrijk is en welke valkuilen je wilt vermijden.

Lees meer...

Valkuil 1: Onvoldoende vooronderzoek

Denk jij eraan om jezelf aan te sluiten bij een franchiseformule? Leuk! Maar… ga niet over één nacht ijs. Neem de tijd om jezelf goed te oriënteren en verdiep je in verschillende branches en formules. Hoe zit het met de financiën? Welke vrijheden behoud je? Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van hoe dit bij verschillende formules geregeld is. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan. Benieuwd hoe te beginnen met oriënteren? Vraag een informatiebrochure aan, breng een bezoekje aan een beurs of ga eens op gesprek. Een eerste gesprek is altijd vrijblijvend.

Valkuil 2: Er te makkelijk over denken

Ja, je stapt in een bewezen en succesvol concept van een formule met veel kennis en ervaring. En ja, je lift mee op de sterke merknaam. Maar dit betekent niet dat jij rustig achterover kunt leunen. Uiteraard krijg je zowel in de aanloop naar de opening als daarna veel ondersteuning, maar uiteindelijk ben je zelf verantwoordelijk voor het succes van de winkel. Je zal er dan ook veel tijd en energie in moeten steken, het duurt immers even voordat je een vaste klantenkring hebt opgebouwd. En vergeet niet: Je bent zo goed als je laatste frietje.

Valkuil 3: Niet genoeg eigen vermogen

Voor wat, hoort wat. Jezelf aansluiten bij een franchiseformule vraagt om een investering, dus je zal over eigen vermogen moeten beschikken. Wat franchise kost verschilt per formule, maar gemiddeld vraagt de bank om een eigen vermogen van 25-30% van de totale investering. Hoe hoog die totale investering is, hangt af van verschillende factoren, zoals de locatie en de grootte van de winkel. Zelf niet voldoende eigen vermogen? Vraag eens rond in jouw directe omgeving; wie weet is iemand bereid om jou te helpen. Hoe dan ook, bedenk altijd: hoe meer eigen vermogen, hoe gunstiger het totale financiële plaatje. 

Valkuil 4: Niet voldoen aan de onderzoeksplicht

Haal niet meteen je pen tevoorschijn voor het zetten van een handtekening onder de franchiseovereenkomst. Er gaat eerst een volgens de Wet Franchise verplichte bedenktijd van vier weken aan vooraf (ook wel stand-still periode). Benut deze periode waarvoor deze bedoeld is, oftewel: zorg ervoor dat je de inhoud van het contract kent en de bijbehorende risico’s kan overzien. Ook is het de bedoeling dat je in deze vier weken zelf gedegen onderzoek doet, zodat de franchiseovereenkomst op basis van juiste en realistische aannames wordt gesloten. Pas dan kun je met een gerust gevoel die pen erbij pakken.

Klaar voor het franchise avontuur?

…go for it!

Nu jij weet waar je op moet letten, kan jouw franchiseavontuur beginnen. Wat zeg je ervan: meteen de eerste valkuil maar vermijden en starten met een goede oriëntatie? Vraag hieronder gratis ons informatiepakket aan of stuur gerust een berichtje voor meer informatie.

Wellicht ook interessant

 • Kan ik wel starten als franchiser als ik...
  Tips&tricks

  Kan ik wel starten als franchiser als ik…

  Veel vragen die wij ontvangen beginnen met deze woorden. Heb je interesse in franchise, dan is de kans groot dat ze ook al eens door jouw hoofd zijn gespookt. Lees in dat geval snel verder, want wij geven antwoord op de meest gestelde vragen!

  Lees meer
 • Je eigen horecazaak: Daarom juist nu starten!
  Downloads

  Stappenplan: Hoe begin ik mijn eigen snackbar?

  Sna(c)k jij naar je eigen snackbar maar vraag jij jezelf af waar te beginnen? Logisch, want er komt veel kijken bij het openen van je eigen zaak. In deze download hebben wij de belangrijkste stappen voor je op een rij gezet.

  Lees meer
 • Een kijkje op het Kwalitaria hoofdkantoor
  Video

  Video: Een kijkje op ons hoofdkantoor

  Je eigen zaak starten? Leuk, maar ook spannend! Onthoud: je hoeft het niet alleen te doen. Benieuwd wat wij allemaal voor jou kunnen betekenen? Neem in deze video een kijkje op ons hoofdkantoor.

  Bekijk de video