6 tips voor startende franchisenemers
...van Kwalitaria’s opstartcoach Pim!
Als startende ondernemer komt er veel op je af. Gelukkig kun je altijd terugvallen op de franchiseorganisatie, maar uiteindelijk is het aan jou om van je business een succes te maken. Hoe? Kwalitaria’s opstartcoach Pim geeft tips.
1. Start met een goede oriëntatie
“Wat ik echt belangrijk vind, is dat je als ondernemer affiniteit hebt met de branche en de business. Je moet het werk echt leuk vinden. Oriënteer jezelf van tevoren dus goed en verdiep je in verschillende branches en formules. Alleen zo kun je uiteindelijk een franchiseformule kiezen die aansluit op jouw passie en interesses.”
2. Leer de formule kennen, van binnen en van buiten
“Een formule gevonden die bij je past? Vraag de franchiseorganisatie dan raak. Hoe presteert de formule? Hoe zit het met marketing? Hoe is de inkoop geregeld? Zorg ervoor dat je goed onderzoek doet, zodat je een weloverwogen beslissing kan nemen. Ook raad ik iedereen aan om eens binnen te stappen bij een bestaande franchisenemer. Diegene weet als geen ander hoe het is om aangesloten te zijn bij de formule.”
3. Zie de inwerkperiode als een gouden investering
“Is het franchisecontract getekend? Dan kom ik als opstartcoördinator in beeld. Bij Kwalitaria vinden we het belangrijk dat je alles goed onder de knie hebt voordat je jouw eigen business opent. Daarom draai je eerst een aantal weken mee in een bestaande vestiging; dé manier om de kneepjes van het vak te leren. Ik kan dan ook alleen maar zeggen: neem het serieus en zie het als een waardevolle investering, dan ga jij een vliegende start tegemoet.”
4. Ga er voor de volle 100% voor
“Een eigen zaak is hard werken, zeker in de beginperiode. Realiseer je dus dat je er veel tijd en energie in moet steken. Bespreek dit van tevoren goed met het thuisfront, want het is o zo belangrijk zij achter je staan. Daarnaast zal je in het begin ongetwijfeld te maken krijgen met een tegenslag, dat hoort nou eenmaal bij het ondernemerschap. Ga niet meteen bij de pakken neerzitten, als je er voor de volle 100% voor gaat, dan zal je zien dat dat zich uiteindelijk vanzelf uitbetaalt.”
5. Droom groot, begin klein
“Natuurlijk, je wilt veel – en dat kenmerkt een gedreven ondernemer – maar doe het liever eerst goed. Je hebt immers maar één kans om een goede eerste indruk te maken bij je gasten. Begin bijvoorbeeld met een kernassortiment en een beperkt bezorggebied. Alles op de rit en onder de knie? Dan kun je gaan uitbreiden.”
6. Maak gebruik van de voordelen van franchise
“Je bent niet voor niets aangesloten bij een formule, dus maak hier gebruik van. Een franchiseorganisatie heeft de kennis en ervaring en kent de markt goed, dus wees niet bang om advies te vragen op het gebied van assortiment, inkoop, personeel, etc. En wat denk je van een lokale actie om de gasten naar je winkel te trekken? Het marketingteam heeft ongetwijfeld al diverse acties en promotiematerialen op de plank liggen.”
Klaar voor het franchise avontuur?
…go for it!
We gaan graag samen met jou in gesprek om te kijken of de Kwalitaria formule aansluit bij jouw passie. Liever eerst nog even oriënteren? Vraag vrijblijvend ons informatiepakket aan of neem gerust contact op.
Wellicht ook interessant
-
Downloads
Voor jezelf beginnen; is franchising iets voor jou?
Een eigen horecazaak beginnen: een mooie, maar ook een spannende tijd. Het is een grote stap met veel onzekerheden. Je aansluiten bij een franchiseformule kan veel onzekerheid wegnemen. In deze download hebben we de voor- en nadelen op een rij gezet.
-
Tips&tricks
-
Tips&tricks