Overslaan en naar de inhoud gaan
6 vragen en antwoorden over franchise
Terug naar overzicht

6 vragen en antwoorden over franchise

...en alles dat daarbij komt kijken!

Tips&tricks

Franchise, wat is dat eigenlijk? Welke voor- en nadelen brengt het met zich mee? En ook niet onbelangrijk, wat kost het? Wij geven antwoord op de meest gestelde vragen.

Lees meer...
1. Wat is franchise?

Simpel gezegd is franchising een overeenkomst tussen de franchisegever (de eigenaar van de formule) en de franchisenemer (de zelfstandig ondernemer). De franchisegever heeft een succesvol concept of formule en geeft de franchisenemers de mogelijkheid om volgens datzelfde concept hun eigen succesvolle bedrijf op te bouwen. In ruil daarvoor betalen de franchisenemers een vergoeding aan de franchisegever. Uiteindelijk is het doel van franchise dat beide partijen profiteren van de hechte vorm van samenwerking. Een win-win situatie dus!

2. Welke vormen van franchise zijn er?

Franchise levert je als ondernemer meer veiligheid op, maar aan de andere kant ook minder vrijheid. De mate van vrijheid hangt af van welke franchisevorm de formule hanteert:

Soft franchise (Free): Deze vorm van franchise is vrijblijvender. Er zijn minder strenge regels en je bent vrijer om eigen keuzes te maken. Tegelijkertijd brengt soft franchise meer risico’s met zich mee. Er is minder sprake van een eenduidige formule, terwijl de uniformiteit en herkenbaarheid vaak juist de kracht van een franchiseformule is.

Hard franchise (Full): Bij hard of full franchise heb je als ondernemer minder vrijheid. Er zijn duidelijke en strikte afspraken. Hiertegenover staat dat dit de formule eenduidig en krachtig maakt. Daarnaast word je bij deze vorm van franchise op veel vlakken ontzorgd; omdat alles is vastgesteld hoef je zelf minder uit te zoeken en te bedenken.

3. Wat zijn de voordelen van franchise?

Franchise kan veel onzekerheid wegnemen. Fijn, want als ondernemer komt er veel op je af, zeker in het begin. Wij zetten de belangrijkste voordelen op een rij:

Bewezen concept: Je sluit je aan bij een bekende en succesvolle formule die het klappen van de zweep kent. Kortom, je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden.

Ondersteuning: Als ondernemer word je op allerlei vlakken ontzorgd en ondersteund, van de opstart en administratie tot de inkoop en marketing. Zo kun jij je bezighouden met waar je goed in bent: ondernemen.

Minder risico: Zeker als starter is je risico minder groot. Vanaf dag één lift je mee op het imago en het succes van de formule en ben je herkenbaar voor klanten. Daarnaast sta je er niet alleen voor; je kunt altijd terugvallen op de kennis en expertise van de formule.

Kostenvoordeel: Omdat veel zaken centraal geregeld zijn, profiteer je van schaalvoordelen. Zeker op het gebied van inkoop en marketing is dit interessant.

4. Wat zijn de nadelen van franchise?

Uiteraard brengt franchise ook enkele nadelen met zich mee. De belangrijkste brengen we hieronder voor je in kaart:

Minder vrijheid: Je bent gebonden aan de formule en moet je daarom aanpassen en houden aan bepaalde regels, richtlijnen en procedures. Hoe strikt deze regels zijn, verschilt per formule.

Afhankelijkheid: Als franchisenemer draag je een deel van je inkomsten af aan de franchisegever (fee). Dit is de vergoeding voor het profiteren van de franchisevoordelen.

Bedrijfsoverdracht: Als je wilt stoppen als franchisenemer, dan kan het overdragen van je bedrijf aan een derde partij minder makkelijk zijn. Vaak heb je hiervoor toestemming nodig van de franchisegever.

5. Wat kost franchise?

Deelname aan een franchiseformule vraagt om een investering. Als franchisenemer betaal je een bijdrage aan de franchiseorganisatie. Deze inkomsten heeft de organisatie nodig om jou als ondernemer te ondersteunen en de formule te bewaken. Waarvoor je moet betalen en hoeveel, verschilt per formule en hangt samen met de ondersteuning die je krijgt. De vergoedingen die je bijna altijd moet betalen zijn:

•    Entreegeld
•    Franchise fee
•    Marketing fee

6. Hoe kan ik franchisenemer worden?

Zorg er eerst voor dat je je goed oriënteert. Doe onderzoek naar franchise, de branche en vraag informatie op bij verschillende formules. Let er bijvoorbeeld op dat franchiseorganisaties vaak verschillende voorwaarden stellen, zoals ervaring, competenties en eigen vermogen. Is er een formule die jouw interesse heeft gewekt? Ga dan eens op gesprek. Een eerste gesprek is altijd vrijblijvend en een goede manier om meer informatie te krijgen, vragen te stellen en kennis te maken met de formule. Is er een wederzijdse klik? Dan ga je samen met de formule het traject in op weg naar het ondernemerschap.

 

Staat jouw vraag er niet tussen?

...vraag ons maar raak!

Franchise is natuurlijk niet in een paar zinnen te vatten, dus logisch als je na het lezen van dit artikel nog vragen hebt. Neem gerust contact met ons op of vraag meer informatie aan:

Wellicht ook interessant

 • Aansluiten bij een franchiseformule; wat haal je eruit?
  Downloads

  Aansluiten bij een franchiseformule; wat haal je eruit?

  Je bent eruit: je wilt een eigen zaak beginnen. Leuk! Maar ook spannend. Hoe haal je alles eruit wat erin zit? Aansluiten bij een franchiseformule is vast wel eens bij je opgekomen. Maar past dit bij jouw manier van ondernemen? Ontdek het in deze download!

  Lees meer
 • Voor jezelf beginnen; 5 vragen die jij jezelf moet stellen
  Tips&tricks

  Voor jezelf beginnen; 5 vragen die jij jezelf moet stellen

  Het idee spookt al een tijdje door je hoofd: een eigen bedrijf starten. Je bent zeker niet de enige met deze droom en toch zet slechts een enkeling daadwerkelijk de stap. Durf jij het aan? Deze vragen helpen je om te bepalen of jij er klaar voor bent.

  Lees meer
 • De 5 meest gestelde vragen over ondernemen bij Kwalitaria
  Tips&tricks

  De 5 meest gestelde vragen over ondernemen bij Kwalitaria

  Franchise, wat is dat nu eigenlijk? Waarom zou jij jezelf als ondernemer bij Kwalitaria aansluiten en wat kost dat? Kwalitaria’s franchise recruiter Ricardo Stroes geeft antwoord op de meest voorkomende vragen. 

  Lees meer