Overslaan en naar de inhoud gaan
Franchisenemer worden? 6x hier moet je op letten

Franchisenemer worden? 6x hier moet je op letten

…ben jij er klaar voor?

Tips&tricks

Ben jij klaar voor het franchise avontuur? Kom erachter met dit lijstje met vragen die goed zijn om van tevoren nog even door te lopen. Kun jij ze allemaal (positief) beantwoorden?

Lees meer...

1. Hoe goed ken ik de franchisegever?

Eigenlijk is franchise een soort huwelijk; je gaat immers een langdurige samenwerking aan. En zeg nu zelf: je stapt niet na één date al in het huwelijksbootje, toch? Zorg er daarom voor dat je alle ins en outs van de franchiseformule kent. Vraag informatie aan, volg de formule in de media en bezoek eens een open dag. In een kennismakingsgesprek kom je er pas echt achter of er een wederzijdse klik is. En wie kan nu beter vertellen hoe het is om aangesloten te zijn bij de formule dan een bestaande franchisenemer? Stap eens binnen bij een bestaande vestiging en ga het gesprek aan.

2. Heb ik het in mij om ondernemer te zijn?

Je eigen zaak runnen; ga er maar aan staan. Het is niet niks en zeker de eerste periode kost veel tijd, energie en inspanning. Met een 9 tot 5 mentaliteit kom je er dus niet, dat moet je zowel fysiek als geestelijk aankunnen. En misschien wel net zo belangrijk: staat je partner en/of gezin achter jouw keuze? Steun van je omgeving is bij franchise ontzettend belangrijk, wat zeggen we, essentieel.

3. Kan ik de investering aan?

Bij vrijwel elke franchiseformule heb je eigen vermogen nodig om te starten. Hoeveel? Dat hangt af van de formule, maar gemiddeld is dit zo’n 20 tot 40 procent van de totale investering. Heb je zelf niet genoeg eigen vermogen? Wellicht is er iemand in jouw omgeving die je kan helpen of misschien is crowdfunding wel iets voor jou. Verdiep je goed in de financiële mogelijkheden.

4. Hoe zit het met de ondersteuning?

Als franchisenemer sta je er niet alleen voor; je wordt op allerlei vlakken ontzorgd. Fijn! Verdiep je goed in hoe dit bij een franchiseformule zit. Wat doen ze op het gebied van marketing, hoe zit het met de inkoop, hoe helpen ze je met de administratie en misschien wel het belangrijkste: hoe gaan jullie samen voor succes? Vraag ook eens na hoe het zit met trainingen en cursussen; jij wilt jezelf als ondernemer immers blijven ontwikkelen, niet?

5. Welke verplichtingen heb je?

Het grote voordeel van franchise is dat jij je aansluit bij een bewezen formule. Je hoeft het wiel dus niet zelf uit te vinden. Maar jezelf aansluiten bij een formule betekent ook dat jij je aan bepaalde richtlijnen moet houden. Denk aan voorwaarden op het gebied van assortiment, de inrichting van de winkel en landelijke acties. Zorg ervoor dat je dit goed op een rijtje hebt en verdiep je ook in de vrijheid die je behoudt om dingen zelf te bepalen. Kun je een lokale actie opzetten? En is er op je menukaart plek voor een lokaal gerecht?

6. Wat levert het op?

Last but not least: hoe zit het met de inkomsten en wat kost franchise? Vragen die waarschijnlijk al vanaf het begin door jouw hoofd spoken. Zorg er dus voor dat je deze vragen zo goed als mogelijk kunt beantwoorden. Wat is de verwachte omzet? Wat zijn de doorlopende kosten? En welke vergoeding (fee) draag je af aan de franchisegever in ruil voor de ondersteuning? Wanneer je dit voor jezelf goed op een rij hebt kun je ook uitrekenen hoe lang je erover doet om de investering terug te verdienen.

Kun jij alle vragen beantwoorden?

…klaar voor het franchise avontuur!

Of kun jij nog wat hulp gebruiken om de vragen goed te beantwoorden? Wij vertellen je graag hoe franchise bij Kwalitaria in zijn werk gaat. Binnenkort eens kennismaken? Dan kunnen we meteen kijken of die wederzijdse klik (zie vraag 1) er is!

Wellicht ook interessant

 • Je eigen horecazaak: Daarom juist nu starten!
  Downloads

  Stappenplan: Hoe begin ik mijn eigen snackbar?

  Sna(c)k jij naar je eigen snackbar maar vraag jij jezelf af waar te beginnen? Logisch, want er komt veel kijken bij het openen van je eigen zaak. In deze download hebben wij de belangrijkste stappen voor je op een rij gezet.

  Lees meer
 • 6 vragen en antwoorden over franchise
  Tips&tricks

  6 vragen en antwoorden over franchise

  Franchise, wat is dat eigenlijk? Welke voor- en nadelen brengt het met zich mee? En ook niet onbelangrijk, wat kost het? Wij geven antwoord op de meest gestelde vragen.

  Lees meer
 • Van eigenwijs naar eigen baas
  Video

  Video: Starten zonder ervaring, kan dat?

  Met net een engineer-diploma op zak terechtkomen bij Kwalitaria. “Het kan gek lopen”, zoals ondernemer Gianmarco Tutone zelf zegt. In deze video vertelt hij hoe hij zonder ervaring toch een vliegende start maakte en hoe het inlooptraject hem daarbij heeft geholpen.

  Bekijk de video